Musik i skolan – en reflektion

Det händer då och då att elever frågar varför man egentligen ska ha musik i skolan. Jag kan ibland uppleva frustration över att det är svårt att sätta ord på varför musiken är viktig, på ett sätt så att barnen förstår. Musik är något man måste uppleva, känna och hitta in i. På så sätt tror jag att var och en kan upptäcka på vilket sätt musiken är betydelsefull för dem. För mig är musikämnet viktigt för att alla måste få chans att finna sin egen relation till musiken, men vilken elvaåring blir nöjd med det svaret?

Musiken finns överallt och går inte att värja sig emot. Den gör så mycket för människan på så många olika plan och påverkar oss vare sig vi vill det eller inte. För mig är musiken livsnödvändig. Den ger en extra krydda i tillvaron, den förstärker känslor, hjälper mig att uttrycka känslor, förhöjer filmupplevelser och skapar möten som kanske aldrig annars blivit av. I mötet mellan olika människor och olika kulturer har vi ett gemensamt språk där vi kan kommunicera utan ord. Musiken finns med vid högtider och blir en kanal i både glädje och sorg. Musik är också minnen. När du hör musik från olika tillfällen kan du ta dig tillbaka i tiden och minnas känslan från olika tillfällen. Tänk t.ex. när den där ”tryckaren” från högstadiet dyker upp på radion, eller just den speciella sång som fick vara del av din vigsel.

Att få dela min sång- och musikglädje med alla elever jag möter ger mängder av energi och när barnen kastar sig in i musiken och ger av sig själva, känner jag mig lyckligt lottad. Jag hoppas så att min kärlek till musiken smittar av sig på så många elever som möjligt, så att de själva kan hitta svaret på varför musiken är viktig just för dem.

När det är svårt att sätta ord på musikens betydelse finns det tack och lov forskare som ägnar sina liv åt att undersöka hur sång och musik påverkar oss och våra hjärnor. Just nu forskas det mycket inom området musik och det kommer fler och fler forskningsrapporter som visar på hur hjärnan, vår kropp och vårt mående påverkas positivt av musik och av att vi musicerar.

Secured By miniOrange