Tips på sångmaterial

Här kan du hitta tips på material som passar bra att använda i förskolan, förskoleklass, eller skolans tidiga år. Naturligt passar det också utmärkt om du vill sjunga hemma med dina egna barn, eller om du själv vill utöka din barnsångsrepertoar.

”Trollsångboken”, av Katarina Gren och Birger Nilsson, är ett helt fantastiskt material med sånger om troll, drakar, vättar, häxor etc. Till sångerna finns rörelsebeskrivningar och svängiga inspelningar, både med och utan sång. Det är barn som sjunger på inspelningarna och det går alldeles utmärkt att sjunga tillsammans med skivan. I boken finns även manus och tips på hur man kan sätta ihop sångerna till en musikal.

Jag har jobbat med materialet på olika sätt i olika åldrar. På en skola övade treorna in låtar ur materialet med syftet att göra en föreställning för förskoleklasserna. Det var väldigt uppskattat av de som kom och tittade. Förra året jobbade jag med ett trolltema i förskoleklassen där jag samverkade med deras pedagoger. Vi gjorde även sånger på temat, där barnen fick hitta på egna troll. Resultatet blev jättebra och barnen fick ett riktigt roligt musikminne att bära med sig. Läs gärna om dem i artikeln som finns bifogad.

http://www.skaraborgslanstidning.se/artikel/84936/troll-intog-marieberg

Här finns materialet att köpa:

http://www.lutfisken.se/product.aspx?id=1248

http://www.lutfisken.se/product.aspx?id=1223

 

”Hej kompis” är en sångbok som innehåller många roliga rörelsesånger och låtarna är väldigt omtyckta av de yngre barnen. Boken har fina illustrationer och materialet är noga genomtänkt där barnen med hjälp av rörelser får öva upp sin motoriska förmåga till svängiga sånger. Linda Andersson Burström som har gjort materialet, är utbildad sångpedagog och har även utbildning inom rytmik, vilket märks i hennes låtar. Hennes sånger vänder sig främst till lite yngre barn, men det finns även låtar som t.ex. skulle passa i förskoleklass. Till materialet finns även en cd med bra inspelningar, som du kan använda att sjunga till.

Här kan du läsa mera om Hej kompis och beställa materialet:

http://lindaanderssonburstrom.se/hej-kompis

 

”Den magiska trädgården” av Christina Nordstrand är det material jag främst använder i förskoleklassen under detta läsår. Matrialet innehåller sånger som handlar om olika djur, inspelade i olika genrer. Till boken finns även en CD med högklassiga inspelningar som barnen gillar att svänga loss till. Vi har hittills hunnit sjunga tre sånger, som vi har hittat på egna rörelser till. Dessa sånger har varit uppskattade av barnen, även om sångerna tar lite längre tid att lära in än sångerna i Trollsångboken.

När jag har jobbat med sångerna har jag även passat på att låta barnen titta på andra artister som håller på med samma genre. Vi har hittills sjungit Spindel-rock, Kråk-rap och Igis Boogie Woogie. Varje lektion börjar vi även med att barnen kommer in i musiksalen till låten Välkommen till trädgården.

Här kan du kolla in och köpa materialet:

http://www.nordstrand.nu/magiska-tradgarden/

 

”Musikskatten” är nog det mest använda sångmaterialet för barn och även om det har snart 15 år på nacken står det sig bra i konkurrensen. Det är ett gediget material med handledning, sångbok och cd-skivor både med och utan sång. Materialet innehåller många roliga barnsångsklassiker, men även lite ovanliga sånger. I handledningen finns det många bra tips och idéer att hämta.

Vi har nyss sjungit ”Hej, Goddag och Hallå” i ettan, men bytt ut hälsningarna till de språk som finns representerade. Jag har på så sätt lärt mig att hälsa på en mängd olika språk. Jättekul!

Du kan t.ex. hitta materialet här:

http://www.lutfisken.se/product.aspx?id=1252

 

”Stora Sångskafferiet- Sånger för de lite större” – av Gunlög och Gustav Rosén

http://www.gehrmans.se/butik/song/stora-sangskafferiet-11962

http://www.gehrmans.se/butik/undervisning/lilla-sangskafferiet-11961

Materialet ”Sångskafferiet” gavs ut 2012 och består av boken Lilla Sångskafferiet, med sånger för de minsta barnen och Det Stora Sångskafferiet som passar de lite äldre barnen på förskolan och i förskoleklass. Den sistnämnda boken har jag i min ägo, så det är främst den jag kan rekommendera, men jag anar att även Lilla Sångskafferiet håller samma klass. Det är roligt med nya visor för barn, som är enkla och lätta att ta tills sig.

Gunlög och Gustav Rosén som har gjort materialet har bl.a. skrivit följande i bokens förord:

”Det är lekfulla sånger som ofta ger utrymme för improvisation, med möjlighet att hitta på egna verser, ljud och rörelser, men det finns också stillsamma sånger med tänkvärda texter”.

Till boken medföljer även en cd med fina inspelningar som man kan sjunga till om man föredrar det. Sångerna är inspelade med olika genrer som inspiration och det är duktiga sångare, sångerskor och musiker som deltar. De flesta sångerna håller sig vid ettstrukna c och uppåt, vilket är att föredra när man sjunger med en barngrupp.
Det finns även t.ex. rörelsetips och lektips till sångerna.
Gustav Rosén, som främst varit med och tonsatt visorna är jazzmusiker, låtskrivare och musiklärare. Gunlög Rosén, som skrivit de flesta texterna, har tyvärr gått bort efter att materialet getts ut. När jag läser om henne förstår jag att hon var en omtyckt och entusiastisk person, som bland annat gjorde många väldigt uppskattade föreläsningar och föreställningar.
http://www.gehrmans.se/upphovsman/gunlog-rosen

 

Secured By miniOrange