6:an

Ny termin, vårterminen 2017

Vi kommer att börja med att arbeta med låten ”Stand by me” på olika sätt.

Vi övar:

-basgång (genom att öva den karaktäristiska basgången)

-melodistämma (vi övar även basgången som melodistämma på keyboard.

-ackord vi fortsätter att öva ackord på keyboard. Denna gång ska vi försöka spela utan att ha tonerna utskrivna på keyborden. Då behöver vi öva oss på hur man kan hitta de olika ackorden.

– att resonera om eget och andras musicerande. Vi lyssnar på olika versioner av låten. Ni får resonera kring olikheterna i låtarna och vilken version ni gillar bäst och varför.

Du har nu hittat in till sidan för Leksbergs 6:or. Här kan du läsa om det vi arbetar med och hitta tips på filmklipp som är kopplade till det vi jobbar med.

December

Nu är vi i full gång med att öva till luciatåget som 6:orna ansvara för. Det är ett program med låtar som de själva har gett förslag på. Förskoleklassen kommer också att gästsjunga på fyra sånger, vilket passar extra bra då 6:orna är faddrar till förskoleklassen.

Så här ser programmet ut:
Luciasången
Lusse lelle
Tänd ett ljus
Staffan
Tipptapp
Sätt dig på bocken
Pepparkakssången
We wish you a merry christmas
Rudolf med röda mulen
Last Christmas
Luciasången

Uppgift- Att uttrycka sig om en musikupplevelse

Under de terminer jag haft dessa elever har de på olika sätt övat på att uttrycka sig om musik. Vi har gjort det muntligt när vi pratat om musik, vid speltillfällen och nu har de även fått en skriftlig uppgift, så att de som föredrar att skriva också ska få chans att visa sin förmåga..

Uppgiften går ut på att skriva om en låt som de tycker mycket om. De har fått några olika punkter att förhålla sig till så att texten ska bli så utvecklad som möjligt. Utifrån terminens resultat kommer vi att jobba vidare med detta på olika sätt under nästa termin.

Exempel på vad som ska finnas med i texten.

Vad hör du (instrument, tempo, röst etc.)?
Vad tycker du (minst tre argument)?
Vad kommer du att tänka på?
När passar det att lyssna på denna typ av musik?

Efter ”Marching for love” är det dags att komma igång med instrumentspel.

Vi arbetar med tema Michael Jackson och målet är dels att få mera kunskap om en musikhistoriens största popidoler, men även att öva på att spela en enkel basgång, samt ackordspel.

Efter att klassen tillsammans med mig skapat en bild av vem Michael Jackson var, tittar vi på några olika musikvideos där han medverkar. Mera info finns under fliken ”material”.

Låten vi jobbar med är ”Beat it”. Istället för originaltonart arbetar vi med låten i Am, för att underlätta basspel. Då kan vi spela på bara översta strängen.

Efter att ha sjungit låten börjar vi öva på basgång. Vid första tillfället spelar hälften av eleverna basgången på gitarr samtidigt som den andra halvan spelar Am, G och F på keyboard.

Vid tredje lektionstillfället på detta tema får alla pröva på att spela på elbas. Vi spelar låten runt, runt och eleverna turas om att spela på elbas, keyboard och gitarr.

Terminsstart
I 6:an sätt vi igång terminen med full fart. Vi ska nämligen medverka i Star for Life – Maching for love. Konserten kommer att äga rum torsdagen den 22:a september på kvällstid och vi repeterar samma dag med övriga 6:or och 8:or i stan. Mer detaljerad information kommer. Vi har en hel del repetition att göra, då vi ska medverka i många sånger och sjunga dem utantill, så det är bra om du även övar på låtarna hemma. Här kan du se ett smakprov på vad det innebär att vara med i detta projekt: Här har du även en viktig länk, där du kan gå in och lyssna på låtarna, se noter och texter. Texterna finns längst ner på sidan. http://www.spangbergmusik.se/starforlifeht16/

Secured By miniOrange