Rörelsesång- uppvärmning och lek

Det är bra att bygga upp en repertoar av rörelsesånger med barnen, då sångerna kan fylla många olika funktioner. Jag brukar dels använda rörelsesånger efter startsången, som uppvärmning. Du har då möjlighet att prata om att det är bra att värma upp kroppen innan man ska sjunga, så att man inte är stel och spänner sig. Jämför t.ex. med när man idrottar. Rörelsesånger kan även vara bra att ta till om barnen har varit stillasittande och behöver röra på sig, eller om det blir lite tid över. Dessa sånger har även varit uppskattade inslag när vi har varit på utflykt med skolan.

I min musiksal har jag en projektor så att jag kan spela upp filmklipp på en duk. Vi brukar ibland sjunga rörelsesångerna tillsammans med ett filmklipp med musik och bild. Det behöver inte alls vara några märkvärdiga filmer. Barnen tycker att det är kul att få göra sina rörelser och sjunga tillsammans med en figur som gör likadant. Tyvärr är det inte alltid lätt att hitta filmer som ligger i en lämplig tonarter, men för att barnen ändå ska få det visuella brukar jag då främst fokusera på rörelserna tillsammans med filmklippet. De övar då automatiskt melodin genom att lyssna. Sedan kan man sjunga utan filmen och välja en lämpligare tonart.

Huvud, axlar, knä och tå

Head, shoulders, knees and toes

Springa, springa

Honky tonk (inte barnvänlig tonart, men svängig att röra sig till)

Fler filmklipp hittar du under fliken ”sjung med”. Där finns det också sånger som är bra lämpade att göra rörelser till.

A ram sam sam

När jag och min dotter gick en kurs tillsammans på musikskolan i Mariestad fick vi lära oss en variant av A ram sam sam, som var väldigt uppskattad bland barnen.

A-ram sam sam, a-ram sam sam
gulli, gulli, gulli, gulli, gulli ram sam sam.
A-ram sam sam, a-ram sam sam
Gulli, gulli, gulli, gulli, gulli ram sam sam

Det kliar, det kliar
gulli, gulli, gulli, gulli, gulli ram sam sam.
Det kliar, det kliar
gulli, gulli, gulli, gulli, gulli ram sam sam.

Rörelser att göra till:
Varje gång ni sjunger ram-sam-sam: klappar tre gånger på låren.
När texten är gulli, gulli, gulli: klia med ena handen uppe på huvudet, den andra under hakan.
Det kliar: Upp med ena armen i luften, den andra kliar i armhålan. När orden upprepas byter du arm.

Secured By miniOrange