Konsertmanus

Manus till Astrid Lindgren-konserten                            av: Katarina Selander

Konserten börjar med att Rövarsången spelas. När rövarnas sång övergår till en flöjtmelodi börjar den första eleven med sin replik.

Elev 1: Hej och välkomna till vår Astrid Lindgren-konsert. Vi har under året haft ett tema där vi har arbetat med Astrid Lindgren på många olika sätt.

Elev 2: Vi har läst några av hennes berättelser och tittat på bilder ur hennes böcker.

Elev 3: Vi har pratat om Illustratören Ilon Wikland, som tecknat många av bilderna till Astrids sagor.

Elev 4: Vi har även övat på att skriva egna faktatexter om Astrid Lindgren.

Elev 5: På musiklektionerna har vi sjungit sånger från många av hennes sagor. Dessa sånger ska ni snart få höra.

(De elever som pratat går tillbaka. När låten (rövarsången) är slut kommer fyra andra elever fram)

Elev 6: Astrid Lindgren föddes 1907 i Vimmerby i Småland. Astrid är en av våra mest älskade barnboksförfattare.

Elev 7: För ungefär 70 år sedan gavs hennes första bok om Pippi Långstrump ut. Hennes böcker finns på många olika språk och barn över hela världen känner till hennes sagor.

 

Elev 8: Hon har även skrivit en berättelse som heter Rasmus på Luffen. Rasmus är en pojke som bor på ett barnhem. Han trivs inte där och bestämmer sig för att rymma.

Elev 9: På rymmen träffar Rasmus på en luffare som blir hans vän. Här kommer en sång från Rasmus på luffen som heter ”Kattvisan”.

 

Sång 1: Kattvisan:

 

Elev 10: Emil i Lönneberga är en pojke i åttårsåldern. Emil bor tillsammans med sin familj och deras dräng och piga på gården Katthult i Lönneberga, i Småland.

Elev 11: Emil är känd för sina många hyss och för alla de trägubbar som han brukar tälja när han sitter i ”Snickerboa”. Kanske har du till exempel hört talas om när han hissande upp sin syster Ida i flaggstången.

Elev 12: Emil är egentligen väldigt snäll, men ibland blir det inte riktigt som han har tänkt sig. Nu ska ni få höra en tokig sång som Emil ibland brukar sjunga för sin lillasyster Ida.

 

Sång 2: Oppochnervisan

 

Elev 13: Madicken och Elisabeth är två systrar som bor i ett fint hus på Junibacken. Lillasyster Elisabeth har fått reda på något som Madicken inte får veta.

Elev 14: Frågan är om Elisabeth lyckas hålla sig ifrån att berätta vad det är för hemlighet. Här kommer Piluttavisan.

 

Sång 3: Piluttavisan

 

Elev 15: Nu ska vi ta oss till ön Saltkråkan där Tjorven bor med sin hund Båtsman och sin familj.

Elev 16: På sommaren flyttar familjen Melkersson in i Snickargården och Tjorven får en ny kompis som heter Pelle.

Elev 17: Under sommaren får de uppleva många spännande saker på Saltkråkan, men nu ska ni få höra om våren på Saltkråkan.

  

Sång 4: Vår på Saltkråkan.

 

Elev 18: En av Astrids mest kända figurer är förstås Pippi Långstrump, den påhittiga flickan som bor ensam i ett stort lustigt hus.

 

Elev 19: Helt ensam är hon förstås inte. Hon har sin häst ”Lilla Gubben” och apan ”Herr Nilsson” som sällskap.

Elev 20: Hennes pappa seglar runt på de stora haven och ibland följer hon med. Sången ni ska få höra nu, är en sorgsen och otäck historia som Pippis pappa brukar sjunga för Pippi.

 

Sång 5: Kalle Teodor

 

Elev 21: Bertil är hemma själv på dagarna när föräldrarna jobbar och han känner sig ganska ensam.

Elev 22: En dag får han plötsligt sällskap av Nils Karlsson Pyssling som har flyttat in i ett råttbo under Bertils säng. Han ser ut precis som en liten pojke, men är lika liten som din tumme.

Elev 23: Plötsligt är det inte längre så tråkigt att vara hemma när föräldrarna är på jobbet. Tänk vad det är bra att ha en riktig vän!

 

Sång 6: Vad det är bra

 

Elev 24: Nu ska vi avsluta med en sång som kommer ifrån Kalle Blomqvist, en berättelse som utspelar sig runt omkring där Astrid Lindgren växte upp.

Elev 25: Kalle Blomqvist är en liten detektiv som får uppleva många spännande saker. Tillsammans med sina vänner i ”vita rosen” kämpar han mot gänget ”röda rosen” om en märkligt formad sten, kallad stormumriken.

Elev 26: Sången vi ska sjunga handlar om hur vi med hjälp av sagor kan drömma oss bort och uppleva saker som vi aldrig annars skulle få uppleva.

Här kommer ” De hjältemodiga”.

Sång 7: De hjältemodiga

Secured By miniOrange