Jazz

Hur började det?

Jazzen växte fram i slutet av 1800-talet i USA, främst New Orleans. Jazzens historia har mycket gemensamt med bluesens och har rötter både i afrikansk och europeisk musik.

Viktigt för att jazzen skulle utvecklas var både marchmusik och dansorkestrar, som var populär under 1900-talets början. Det var de instrument som var vanliga i dessa stilar som också blev vanliga i jazzmusiken, som t.ex. blåsinstrument och trummor.

Jazzen kan låta på många olika sätt. Det låter svängigt och vissa låtar är snabba andra lugna. Det finns jazzmusik där man sjunger, men det är också vanligt att den är instrumental (utan instrument). Eftersom improvisation är en viktig del i jazzen kan låtarna ibland bli väldigt långa.

Det är vanlig med långa improvisationer där ett instrument spelar solo och hittar på en melodi under tiden de spelar. Det är också vanligt med improvisation när de sjunger. Då använder man oftast inte riktiga ord utan sjunger kanske, do, ba, do, ba…

Viktigt i jazz: improvisat och rytm

Instrument:

Jazzmusik kan innehålla många olika typer av instrument. Det är vanligt med blåsinstrument som trumpet och saxofon. Piano, gitarr, kontrabas, trummor är också vanliga instrument i jazzmusiken.

Några kända musiker: Louis Armstrong, King Oliver, Billy Holiday, Ella Fitzgerald, Esbjörn Svensson, Duke Ellington


Secured By miniOrange