Härma ljud

animals-35610_1280

Ett enkelt sätt att öva rösten genom lek, är att härma och improvisera olika ljud. Gör i ordning olika kort med t.ex. djur, fordon etc. Låt barnen turas om att dra kort ur högen. Tillsammans ska de sedan göra ljud som de tycker passar ihop med bilden.

Utveckla övningen genom att låta dem dra ett varsitt kort. Gå ett varv i ringen och låt var och en härma det som är på deras kort. Är det något barn som inte vill göra ljudet själv, kan ni naturligtvis hjälpas åt. Pröva även hur det låter om alla ljud låter samtidigt. Du kan själv styra hur svagt eller stark du vill att det ska låta.

En annan variant är att dela in barnen i grupper, där varje grupp får ansvar för ett varsitt ljud. Håll t.ex. upp en bild med en hund och hundgruppen gör sitt ljud. Håll upp en bild med en katt och kattgruppen gör sitt ljud o.s.v.. Växla mellan de olika grupperna. Då är det viktigt att eleverna är koncentrerade och beredda när deras kort visas. Det är också viktigt att de övar på att ha paus och inte låter när deras bild inte visas.

Secured By miniOrange