Gumboot dance- info

Gumboot dans är ett roligt sätt att öva rytmer och spela slagverksstämmor med hjälp av kroppen. Gumboot är det samma som gummistövel och även om dansen idag används som underhållning, har den utvecklats ur förtryck.

Dansen kommer från Sydafrika och utvecklades av arbetare i guldgruvorna då man lydde under apartheidregimens lagar. Arbetarna var då separerade från sina familjer och tvingas arbeta under svåra förhållanden. De arbetade i guldgruvor som var mörka och översvämmade och översvämningarna orsakade hudskador och flera sjukdomar. Förutom de hårda arbetsförhållandena var de också tvungna att följa väldigt strikta regler. Arbetare var fastkedjade med bojor och fick inte prata med varandra.

Översvämningarna blev ett stort problem eftersom så många arbetare blev sjuka. Istället för att dränera (leda bort vattnet), bestämde sig cheferna för en billigare lösning. De köpte gummistövlar till arbetarna för att förhindra hudskador.

Eftersom arbetarna inte hade tillåtelse att prata med varandra började de i stället uttrycka sig genom att göra rytmer och beats med sina kroppar, gummistövlar och kedjor. På så sätt kunde de ändå kommunicera med varandra.

Idag är gumboot populär och har även förvandlats till en annan form av dans, som kallas ”stepping”. Stepping skapades av afroamerikanska studenter. Dansen påminner mycket om gumboot och man använder kroppen som instrument genom att t.ex. stampa fötterna, klappa händerna och slå på olika delar av kroppen för att göra rytmer. I stepping använder man även sina röster för att göra framträdandet mera uttrycksfullt.

Titta gärna på de olika filmklippen för att få en uppfattning om hur gumboot dance kan se ut.

Informationen kommer ifrån: http://dancehistorygumbootdancing.weebly.com/index.html

Secured By miniOrange