Genrer

Här följer beskrivningar av några olika genrer. Jag har valt att göra kortfattade beskrivningar och ger därför en förenklad bild av olika stilar, men du får en inblick i några av våra vanligaste genrer.

Opera

Opera är en form av teater där man sjunger sina repliker. Sångarna sjunger med en speciell teknik, då de måste kunna höras över en hel orkester utan mikrofon. Musiken spelas ofta av en stor orkester och musikens uppgift är att förstärka känslan i de repliker som sjungs på scenen.

En solosång i opera kallas för aria. Sången ackompanjeras (kompas) av instrument. Det betyder att det är instrument som spelar med till sången.

Första operan spelades redan i början på 1600-talet i Italien, alltså för mer än 400 år sedan.

Trollflöjten av Mozart, Papageno och Papagena

Svensk folkmusik

Folkmusiken har sin rötter i det svenska bondesamhället och växte fram bland ”vanligt folk”. Folkmusik förknippas bland annat med:
• Spelmannen, som ofta spelar fiol eller nyckelharpa. (Förr i tiden spelade spelmannen på diverse olika tillställningar, som dans, bröllop, begravningar etc.)
• Folkvisor, som ofta innehåller olika berättelser.
• Kulning och lockrop som användes för att locka på djuren.
• Folkdans, mycket folkmusik är dans- och festmusik.

Folkmusik lärs ofta ut utan noter. Eftersom man då lär ut sången så som man själv minns den, kan den komma att förändras och låta på många olika sätt. Det finns även många moderna former av folkmusik, där man antingen gör äldre låtar i en ny tappning, då ofta med inslag av elinstrument, eller där man skapar ny folkmusik.

Spelmansstämma

Kulning

Blues

Blues är en av de äldsta afroamerikanska genrerna. Bluesen lär ha uppkommit under slutet av 1800-talet i delstaten Mississippi. Musiken är nära besläktad med afrikanska arbetssånger, som t.ex. slavarna sjöng på fälten för att göra arbetet lättare. Texterna i blues handlar ofta om misär, sorg och olycka och speglar vardagen för många afroamerikaner under denna period.

Från början var blueslåtarna väldigt enkla. Om man använde instrument var de till en början vanligt att man spelade gitarr. Bluesen kom sedan att utvecklas och är nu uppbyggd på ett speciellt sätt. Det vanligaste är att en blues består av tolv takter där tre ackord kombineras i ett speciellt mönster, en så kallad ”bluestolva”. Melodin är ofta vemodig, med så kallade ”blue notes” som ger melodin en speciell karaktär. Begreppet ”blue” syftar här till att känna sig nedstämd/deppig. Sång, gitarr och munspel är vanliga instrument.

Bluesmusikens form med tre ackord och tolv takter ligger till grund för en stor del av den moderna musiken: rock, pop etc.

Muddy Waters

Big Mama Thornton

Gospel

Gospel är körmusik som sjungs i kyrkan, med ett religöst budskap. Typiskt för gospeln är de religiösa texterna och att sångerna sjungs av en kör där växelsång mellan solist och kör är vanligt förekommande (call and response). Handklapp och rörelser har också blivit ett typiskt inslag i gospelmusiken. Karaktäristiskt är också en sångstil med mycket känsla, som uttrycker tro och hopp. Gospel sjungs numera även i kyrkor här i Sverige. Musiken är medryckande och svängig.

Ur ”En värsting till syster” (en bit in i låten kommer gospelkören)

Nick Jonas – Jealous (Gospelversion)

Rock n roll

Under 1900-talets första hälft lyssnade inte den vita och svarta befolkningen i USA på samma typ av musik. Framför allt berodde det på den utbredda rasism som fanns i USA på den tiden. Många svarta lyssnade på en musikstil som de kallade Rythm and blues och den spelades på de radiokanaler som var avsedda för en svart publik. De vita lyssnade på andra radiokanaler och annan typ av musik, men många började intressera sig för den häftiga musik som den svarta publiken lyssnade på. För att få den vita publiken att lyssna på denna typ av musik döpte man om Rythm and blues till Rock ´n roll och ersatte musiker och sångare med vita musiker.

Först ut att bli känd inom stilen var Bill Haley and his comets som slog igenom på 50-talet. Sedan slog även Elvis Presley igenom och blev en riktig tonårsidol.

Vanliga instrument: gitarr, kontrabas, trummor och sång

Pop

Popmusik är egentligen en förkortning av populärmusik, så popmusiken från olika tider låter väldigt olika och genren har utvecklats mycket sedan starten. Från början upplevdes popmusiken som en snällare variant av rockmusiken, med texter om t.ex. kärlek, då rocken kunde vara mera upproriskt. Musiken som tillhör pop-genren har ändå några saker gemensamt. Låtarna görs ofta i ett kommersiellt syfte, alltså för att säljas och spelas mycket. Det ska finnas något i musiken som är lätt att komma ihåg och som gör att låten fastnar för lyssnaren. En poplåts uppbyggnad kan varieras på många olika sätt, men innehåller ofta delarna intro, vers, brygga, refräng och stick. Pop kan lite förenklat sägas vara musik som är lättsmält, samt ofta sång- och dansvänlig.

Det finns naturligtvis även grenar inom popmusiken där musiken inte främst görs för att säljas i stora upplagor, men den popmusik vi vanligtvis hör på radion är ofta producerade på stora skivbolag, där målet är att låten ska hamna högt upp på försäljningslistorna.

Kända namn inom pop-genren är t.ex. ”The Beatles”, Madonna, Michael Jackson (The King of pop), Lady Gaga, One Direction och Zara Larsson.

The Beatles “She loves you”

Michael Jackson- Annie are you ok

Zara Larsson – Rooftop

Hårdrock

På 70-talet växte sig hårdrocken stark. Hårdrock är ett samlingsnamn för många olika typer av rockmusik. Gemensamma karaktärsdrag för hårdrockmusik är t.ex. kraftfull musik med mycket attityd och volym, där sångaren ofta sjunger i ett högt, pressat läge. Många av låtarna bygger på riff, som är en rytmisk melodislinga som spelas många gånger i låten. Smoke on the water har ett av världens kändaste riff. Riffet spelas ofta på elgitarr med dist. Att spela med dist. innebär att man har förändrat ljudet med hjälp av förstärkare eller olika effekter, som ger gitarren det typiska hårdrocks-soundet. Trummor och bas är också ett givet inslag i hårdrocksmusiken.

Kiss- I was made for loving you

Thundermother

Metallica- Enter sandman

Hip hop

Hiphop är en stil som uppkom i New York på 1970-talet. Viktiga inslag i hiphopen är talsången rap, den akrobatiska dansformen breakdance och konstnärligt ”klotter”, graffiti.

Rap är en form av talsång. Rapparen talar en rimmad, rytmisk text till ett beat. Ett beat är en trumbaserad, rytmisk bakgrund och man använder ofta datorn som redskap för att skapa beatet. Texterna handlar ofta om aktuella ämnen som våld, rasism eller politik och det är vanligt med ett grovt språk i texterna. Samplingar används också i hiphop. Att sampla innebär att man lånar delar av andras låtar och väver in i sitt beat.

Timbuktu- Spring

Breakdance

Eminem

Secured By miniOrange