Beethoven

ludwig-van-beethoven-62844_960_720

Ludwig van Beethoven föddes 1770 i Bonn i Tyskland. Hans farfar var körledare på slottet och dit brukade Ludwig få komma för att lyssna på kören och orkestern, eller för att lyssna på orgelkonserter. Han stod sin farfar nära och hemma brukade de sjunga och leka musiklekar tillsammans. Ludwigs pappa var också musiker och jobbade som sångare på slottet. Tyvärr tyckte han mera om att göra av med sina pengar på fester med sina kompisar än att vara hemma med familjen. Ludwig var väldigt ung när hans kära farfar dog och familjen blev fattigare utan hans hjälp.

När Ludwig var fyra år tyckte hans pappa att det var dag att börja ge honom musiklektioner. Hans pappa märkte att han hade lätt för att lära sig och han pressade sin son till att öva många timmar om dagen. Ju bättre Ludwig blev på att spela började han att hitta på egna melodier då han gjorde sina övningar. Det tyckte hans pappa inte om och han grälade för att få honom att göra övningarna som som han tyckte att de skulle spelas.

När Ludwig var åtta år fick han orgellektioner vid hovet. Sedan fick han åka till ett munkkloster i Bonn där munkarna lärde honom mera om musik. Ludwig var mest intresserad av att lära sig hur man kunde göra egna musikstycken.
En dag hade han med sig ett musikstycke som han skrivit och hans lärare blev förvånad över hur duktig han var på att komponera. Redan när han var elva år hjälpte han till att spela på operarepetitioner och han brukade även få leda orkestern.

När Ludwig var 13 år fick han sluta skolan för att kunna hjälpa till att tjäna pengar åt familjen. Han fick då jobba som organist och kompositör vid hovet, precis som hans farfar tidigare gjort.

När Beethoven var 17 år fick han resa till Wien för att träffa och få lektioner av Mozart. Mozart blev väldigt imponerad när han hörde Ludwig spela och improvisera på cembalon. Efter bara två månader var tyvärr Ludwig tvungen att resa hem igen då hans mamma blivit sjuk. Efter att hon dött stannade han kvar i Bonn och arbetade på hovet igen.

Så småningom hamnade han dock återigen i musikstaden Wien där han studerade för olika kända kompositörer, men då hade tyvärr Mozart dött.

När Beethoven komponerade ett av sina stycken upptäckte han att hans hörsel försämrats. Han blev deppig och höll sig mera för sig själv. Trots det fortsatte han att skriva musik och några av hans stycken kom till när han var helt döv.

En av de sista kompositioner han skrev var den nionde symfonin. Beethoven var på konserten och satt och följde med i noterna i stycket som sjöngs av solosångare, kör och spelades av en orkester. När stycket var slut upptäckte en medverkande att han inte kunde höra de applåder och det jubel som utbröt bakom hans rygg. De blev chockade och förstod att han inte längre kunde höra.

Beethoven dog 1827

Ett av Beethovens mest kända stycken är Fur Elise. Här kan du höra en dela av melodin i Nas. I can.

Flash mob- Beethovens 9:e symfoni

Beethoven i reklam (Ur symfoni nr 7)

Månskenssonaten

Ödessymfonin

Secured By miniOrange