3:an

Välkommen till sidan för 3:orna på Leksbergsskolan.

Här kan du ar läsa lite om vad treorna gör under terminen. Vi har hittills haft två lektioner och vi har då påbörjat arbetet med låtar till en FN-samling som vi ska hålla i den veckan då FN-dagen är. Vi har även uppdaterat vår namnrap som jag gjorde med klassen när jag vikarierade hos dem förra terminen. De har alla testat att sjunga i mikrofon tillsammans med ett bakgrundsbeat från Hiphop-boken. När vi jobbar med vårt FN-tema kommer vi att utgå från boken ”Alla barns rätt”, som finns som app. Där pratar vi om vad som finns med i barnkonventionen och kopplar det till de sånger vi ska öva in.

Inför FN-temat:
Eleverna fick i uppgift att ge förslag på låtar som de vill sjunga på temat fred och frihet. Det har hittills kommit in ett förslag ”Fri som en fågel”, så den kommer vi att ha med.

Luffarvisan

Vi ska även damma av en gammal melodifestivallåt som deltog för 30 år sedan. Den gör sig väldigt bra med barnröster. Låten heter ”Jag har en dröm”. Vi kommer att sjunga refräng och en vers som är något omskriven. Vi har även roat oss med att kika på hur det såg ut när man deltog i melodifestivalen för 30 år sedan.

Låten börjar efter ca 1.45

Idas sommarvisa kan klassen bra, så vi kommer att använda den med fredstext och även pröva på att spela gitarr och ukulele till.

Du ska inte tro det blir fred på jord
ifall inte du sätter fart
på freden, och blir lite vänlig
mot den som du närmast dig har
Du kan inte klaga på andra
om du inte själv bjuder till
Så räck nu ut handen till grannen
och freden har börjat hos dig!

Lektion 14 september

– Vi börjar med att sjunga ”Fri som en fågel”, som vi övade sist.
– Vi kollar på några nya sidor ur ”Alla barns rätt” och lär oss mera om vad som ingår i barnkonventionen.
– Vi övar ”Jag har en dröm”.

– Eleverna får se exempel på hur replikerna inför FN-dagen kan se ut. Jag visar några av de repliker jag använt tidigare.

Elev 1: Hej och välkomna till vår FN-samling. Sången ni nyss hörde heter ”Dona Nobis Pacem”. Det är latin och betyder ”Ge oss fred”.

Elev 2: Idag är det FN-dagen. I FN jobbar man bland annat för fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

Elev 3: Barnkonventionen skapades av FN för 27 år sedan och den handlar om mänskliga rättigheter för barn.

Elev 4: Det är 193 länder som har skrivit under barnkonventionen och lovat att följa reglerna som finns för att alla barn ska kunna ha ett bra liv…

Elev 5: Idag kommer vi att berätta om vad som står skrivet i barnkonventionen. Vi kommer även att sjunga sånger som handlar om fred och frihet.

– Vi övar texten till ”Idas fredsvisa”.

– Vi övar på att spela tre olika ackord på ukulele. D, Em och A. I grupper får eleverna ansvara för ett ackord var.
Till ackoden kan vi sedan sjunga ”Idas visa” som kommer att vara allsång på FN-samlingen, tillsammans med en låt till.

Secured By miniOrange